Sem Kaja. Joga in ajurveda sta način mojega življenja, pot notranje rasti, moje sidro, dve veliki ljubezni. Veseli me, ko vidim nasmejan in sproščen obraz po vadbi joge, ko z nasvetom pomagam k boljšemu počutju ali ko nekoga spodbudim, da sledi svojemu srcu. Moja želja je, da z vami delim svoje izkušnje in znanje.

Jogo vadim od leta 1993 dalje; takrat je bila joga pri nas šele v povojih, tako sem se pridružila društvu Joga v vsakdanjem življenju. Po desetih letih vadbe joge, je v meni dozorela želja po učenju. Znanje in izkušnje sem leta 2004 nadgradila na intenzivnem učiteljskem tečaju Sivananda joge v Avstriji in pridobila mednarodni certifikat. Enomesečno bivanje v ashramu in štiriindvajset ur dnevno življenje v duhu raja, karma, bhakti in jnana joge, je v meni pustilo globok pečat. Kot ena od ustanoviteljev Cityoga centra, sem istega leta pričela z vsem srcem učiti jogo. Prosti čas in dopusti so bili vsa nadaljnja leta namenjeni jogijskim odmikom in izpopolnjevalnim tečajem v tujini iz tehnik asan, pranajam in meditacij. Vse to je pripomoglo k odkrivanju sebe in spoznavanju nezavednega, ki tako močno deluje na nas. Indija me je prvič poklicala k sebi leta 2010, kjer sem se tri mesece intenzivno učila Iyengar jogo, obiskala Rishikesh in se udeležila rituala Kumbh Mela. V Indiji sem izkustveno spoznala kaj pomeni delovati iz srca in kam te to pripelje, glava je pri tem samo ovira. V okviru enoletnega študija ajurvede v ZDA leta 2013, sem študirala tehnike terapevtske ajurvedske joge in njene učinke na različne doše, tkiva, kanale in organe. V Indiji sem 2017 v Rishikeshu poglabljala jogijska znanja iz tradicionalne himalajske tradicije. Imam tudi certifikat E-RYT 500.  Joga je velika stalnica v mojem življenju in mi pomaga ostati v svojem bistvu in sprejemati sedanjost kakršna je, v vseh obdobjih mojega življenja. Pomaga mi živeti v središču, z manjšimi nihanji, kljub turbulencam okoli mene. Na vadbi joge tako predajam znanja, ki so me zaznamovala tekom vseh teh let, še posebej pa natančno in pravilno izvajanje ob postopnem zavedanju vse globljih aspektov našega bivanja.

Z ajurvedo sem se srečala v času učiteljskega tečaja joge 2004 in takoj pričela z lastnim študijem. Takrat sem tudi dobila vizijo, da bi rada povezala znanje joge z ajurvedo in ponudila ljudem ajurvedsko jogo. Z velikim navdušenjem sem kar požirala tisočletne ajurvedske modrosti in hitro ugotovila,  da res delujejo, saj sem veliko tehnik preizkusila na sebi. Leta 2009 sem zaključila program za ajurveda marma terpevta v Tara yoga centru v Ljubljani, 2010 pa pridobila certifikat za ajurvedskega terapevta na Asho ayurveda kliniki v Indiji. Le predanost in ljubezen do te tematike je botrovala temu, da sem 2014 z odliko zaključila enoletni, rezidenčni študij na Ajurvedskem Inštitutu v ZDA pri svetovno znanem ajurvedskem zdravniku dr. Vasant Ladu. Intenziven in poglobljen študij je pokrival področja ajurvede, nutricionizma, zeliščarstva, terapevtske joge, sanskrta, vedske filozofije, anatomije in dela na kliniki. Sem tudi članica Ameriškega nacionalnega združenja za ajurvedsko medicino – NAMA.

Stopiti na svojo pot je bila zame velika odločitev, katero sem sprejemala vrsto let. Srce me je vodilo k ajurvedi in jogi, zato sem nazadnje le dala odpoved v redni službi. Pred tem sem delala v slovenskih in multinacionalnih podjetjih in izkusila zahteve poslovnega sveta in številne stresne situacije. V tistem obdobju sem tudi magistrirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in ves ta čas sta mi ajurveda in joga pomagali ohranjati notranje ravnovesje.

Ajurveda in joga zahtevata doživljenjski študij, napredek in prakso, čemur sem tudi sama zavezana, zato se vsako leto dodatno izobražujem v tujini.

Jogo učim od leta 2004 dalje, od 2014 pa na samostojni poti izvajam svetovanja ter šolanja iz ajurvedske medicine. Veselim se vašega obiska!

mag. Kaja Kastner

svetovalka ajurvedske medicine in učiteljica joge, vodja centra

 

Znanje sem pridobivala pri številnih učiteljih in svamijih:

 • Vadba joge ŠD EF, Ljubljana, 1993 - 1995
 • Društvo joga v vsakdanjem življenju, Ljubljana, 1995 - 2003
 • Sivananda Yoga Vedanta Retreat house, Kitzbühel, Avstrija, 2003 - 2009
 • Ashram de Yoga Sivananda, Orleans, Francija, 2007 - 2008
 • Iyengar Yoga Munchen, Nemčija, 2008
 • Tara yoga center, Ljubljana, 2008 - 2009
 • Himalayan Iyengar Yoga Center, Arambol, Indija, 2010
 • Shivani Clinic and Asho Ayurveda, Dharamsala, Indija, 2010
 • The Ayurvedic Institute, dr. Vasant Lad, Albuquerque, ZDA, 2013 - 2014
 • Mentorstvo iz ajurvedske medicine, dr. Claudia Welch, ZDA, 2015
 • Balance your hormones, balance your life, dr. Claudia Welch, ZDA, 2015
 • Thai energy bodywork, Henderson, Ljubljana, 2015
 • Ajurvedska aromaterapija, David Crow, internet, 2016
 • Himalayan Iyengar Yoga Center, Hamburg, Nemčija, 2016
 • Traditional Himalayan Yoga Advanced Training, Rishikesh, Indija, 2017
 • Eurasiamed, Ayurveda Fortbildung, Bad Homburg, Nemčija, 2017 -2018
 • Ayulink, dr. Prerak Shah, Zagreb, Hrvaška, 2018
 • Swami Rama, Sadhana Mandir Ashram, Rishikesh, Indija, 2018