Blog
Kurkuma je začimba rumene barve, ki jo lahko uporabljamo v sladkih in slanih jedeh. Pomembna je zaradi številnih zdravilnih učinkov.

Kurkuma in njeni zdravilni učinki

KurkumaKurkuma je začimba, ki izhaja iz tropskih predelov Azije in njeno sanskrtsko ime Haridra pomeni rumena. Zaradi njenih številnih zdravilnih učinkov, bi morala najti mesto v vsaki kuhinji. Kurkuma se pogosto uporablja v ajurvedski medicini pri zdravljenju alergij, težavah z imunostjo, bolezni jeter in pri nevroloških motnjah. Dodajamo jo lahko v enolončnice ali napitke, poda se k zelenjavi, z njo lahko obarvamo sladice v rumeno barvo.

Kako od kurkume dobimo največ?

Kurkuma najbolje razvije svoj učinek, če jo kombiniramo z maščobo, torej z gheejem ali kokosovim oljem, ter ji dodamo mleti črni poper. Poper ponese aktivne substance globlje v tkiva in pomnoži njeno delovanje. Priporočljivo je tudi, da kurkumo kombiniramo s hrano sladkega okusa. To je lahko riž, sladki krompir, riževo ali mandljevo mleko, kokos, mandlji,… Tudi to bo pomagalo, da učinkovine kurkume prodrejo globlje v tkiva. Sedaj lahko razumemo, zakaj kapsule kurkume, ki se dobijo na tržišču in se zaužijejo le z vodo, nimajo pravega učinka. Najbolje bo, da kurkumo dodajamo v enolončnice, rižote, lečo, kitchari, dušeno zelenjavo ali sadje.

Ajurveda pripisuje kurkumi sledeče učinke:

  • uničuje toksine v črevesju in patogene bakterije
  • spodbuja zdrav prebavni trakt
  • učinkuje preventivno pri raku na črevesju
  • zavira rast in širjenje rakavih celic v telesu
  • pomaga pri diabetesu in odvečnem maščobnem tkivu
  • deluje proti vnetjem v telesu
  • čisti kri
  • znižuje nivo holesterola
  • pozitivno vpliva pri težavah s kožo, predvsem ekcemi in luskavica
  • čisti jetra in pomaga pri težavah z žolčnimi kamni
  • protivnetni učinki pomagajo pri vnetih sklepih, artritisu
  • deluje antibakterijsko in antioksidativno
  • preprečuje Alzheimerjevo bolezen
  • je naravni analgetik
  • grgranje tople vode s kurkumo preprečuje in blaži vneto grlo

Kurkuma načeloma uravnava vata, pitta in kapha došo, v večjih količinah lahko povečuje pitta došo. Njen okus je pekoč, grenak in trpek, energija je topla, njen post prebavni učinek pa pekoč.

Večerno mleko – zlato mleko

Če tekom dneva nismo uspeli zaužiti kurkume s hrano, lahko to enostavno nadomestimo v večernem mleku. Potrebujemo sledeče sestavine:

  • 2 dcl nehomogeniziranega ekološkega ali mandljevega mleka
  • 1/4 žlike kurkume
  • ščepec kardamoma, cimeta
  • 1 žlička presnega medu

Mleko zavremo, dodamo začimbe in pustimo, da se ohladi. Med dodamo šele, ko se mleko ohladi na pitju primerno temperaturo. Pijemo pred spanjem na prazen želodec.

V večerno mleko lahko poleg naštetih začimb dodamo tudi druge sestavine. Tako dobimo še dodatne zdravilne učinke.

  • 1 čajna žlička gheeja v mleku deluje kot naravno odvajalo in spodbuja delovanje črevesja. Če tej kombinaciji dodajamo tudi med, pazimo, da med in ghee nista iste količine. V ajurvedi namreč velja, da so zaužite enake količine gheeja in medu (po teži) toksične.
  • 1 ščepec muškatnega oreščka v mleku pomaga proti nespečnosti in nas hitro ponese v svet sanj.
  • 1 ščepec ingverja deluje protivnetno.

Kurkumina voda za vneto grlo

Ko začutimo prvo praskanje in bolečine v grlu, lahko preprečimo nadaljnji razvoj bolezni tako, da pripravimo kurkumino vodo. V 2 dcl tople vode dodamo 1 žličko kurkume in zmešamo. Grgramo nekaj požirkov te tople tekočine in izpljunemo. Večkrat ponovimo postopek, dokler ne uporabimo vse tekočine. Mešanico grgramo zjutraj in zvečer.

Z ajurvedo si pomagamo na naraven in nam prilagojen način. V ajurvedi ni enega recepta za vse, temveč en recept za eno osebo! Če bi radi izvedeli katera prehrana in začimbe ustrezajo vaši konstituciji, pridite na celostno obravnavo v okviru svetovanja iz ajurvedske medicine. Znanje lahko poglobite v šoli ajurvede in joge.