Blog
Jabolka je pozimi bolje uživati topla. Da ne bo to le jabolčni kompot, si lahko hitro pripravimo ajurvedsko različico.

Jabolko malo drugače

Jabolko s cimetomZa jabolka lahko trdimo, da so tradicionalni sadež naših krajev. Ni letnega časa, ko jih ne bi našli na trgovskih policah, pozimi pa se znajdejo v ozimnici. Rek ‘eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran’ smo se naučili že v vrtcu. A je res tako?

Zrelo jabolko ima po ajurvedi sladek, kisel in trpek okus, hladni učinek in sladki post-prebavni učinek. Ko ga uživamo surovega v telo vnašamo tudi njegovi kvaliteti grobega in lahkega značaja. To pomeni, da znižuje pitta in kapha došo ter povečuje vata došo.

Kogar pozimi zebe in ima tipična vata doša neravnovesja bi moral surova jabolka črtati iz jedilnika ali jih nadomestiti s slastno in toplo različico. Ajurveda pozna trike kako prilagoditi hrano, da bo služila našemu zdravju. Ta recept je zelo učinkovit tudi pri težavah z mokrim kašljem, saj bodo tople začimbe sluz posušile, kokosovo olje in kurkuma, pa omilila morebitno vnetje. Potrebujemo sledeče sestavine:

  • 3 ekološka jabolka (topaz so meni najboljša)
  • košček ingverja
  • 2 žlički kokosovega olja ali gheeja
  • 1/4 žličke kurkume
  • ščepec ali manjša palčka cimeta
  • ščepec kardamoma
  • ščepec vanilije

Jabolka operemo in narežemo na manjše krhlje, ingver naribamo ter skupaj z ostalimi začimbami in kokosovim oljem dušimo na nizkem ognju 10-15 minut. Občasno pomešamo. Ko se ohladi, lahko dodamo nekaj medu.

Jabolka lahko nadomestimo s hruškami. Ta imajo podobne kvalitete in jih zato raje uživamo toplotno obdelane.

Ajurvedski učinek VPK=

Bi se želeli prehranjevati glede na vašo individualno konstitucijo? Pridite na ajurvedski posvet.