Zakaj ingver?

Zakaj ingver Ingver je zdravilčev najboljši prijatelj. Ajurveda ga časti že več kot 5.000 let in uporablja v številnih formulah. Eno izmed njegovih imen v sanskrtu ‘visvabhesaja’ pomeni univerzalno zdravilo, ki pomaga vsakomur in vsaki bolezni. Še posebej učinkuje na prebavo, pljuča in cirkulacijo. Uporabljamo ga v sveži in suhi obliki, kot dodatek k slanim ali sladkim jedem, v čaju ali mleku. Ne boste verjeli, ampak uporabljamo ga lahko tudi kot predjed.

Ingver ima številne pozitivne učinke

  • pomaga pri prehladu in kašlju
  • greje telo in obenem znižuje visoko temperaturo
  • čisti toksine v limfi in krvi
  • zvišuje cirkulacijo in s tem krvni obtok
  • redči kri
  • greje prebavni trakt in spodbuja agni – moč prebavnega sistema
  • pomaga pri absorpciji in asimilaciji hranljivih snovi
  • pomaga pri vetrovih
  • čisti prebavni trakt in pomaga pri zaprtju
  • deluje protivnetno, v suhi obliki se uporablja pri artritisu
  • deluje antibakterijsko
  • pomaga pri slabosti in bolečinah ob menstruaciji
  • ingver v prahu povečuje princip pitta bolj kot sveži
  • previdnost ob visokem krvnem tlaku, zgagi, čiru na želodcu, ob žolčnih kamnih, krvavitvah in nosečnosti

Ajurvedski učinki ingverja so sledeči: znižuje vata in kapha došo ter povečuje pitta došo, če ga uživamo v suhi obliki. Svež ingver pa uravnava vse tri doše. Njegov okus je pekoč in sladek ter njegova energija topla.

Recept za ingverjev čaj

Ta čaj lahko pijemo v majhnih požirkih čez cel dan. V hladnih in vlažnih dneh bo to naš najboljši prijatelj. Večkrat me ljudje sprašujejo kako pripraviti čaj, saj ne poznajo pravih količin. Tu je recept.

  • 2 dcl vode
  • kos ingverja velikosti manjšega oreha
  • 1 žlička presnega medu
  • sok 1/4  limete
  • ščepec cimeta

Ingver olupimo in naribamo ali narežemo ter dodamo vreli vodi in kuhamo na zmernem ognju še 5 min. Alternativa temu je, da ingver prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 min. Po želji lahko dodamo ščepec cimeta in šele, ko se čaj ohladi, dodamo med in nekaj kapljic limete.

Ingver kot ajurvedska predjed

Uravnotežen prebavni ogenj ali agni je glede na ajurvedo glavni vir našega zdravja. Eden izmed pokazateljev njegove moči je apetit. Če je bila večerja prejšnji dan zelo pozno ali obilna je zelo verjetno, da zjutraj in morda še do kosila ne bomo lačni. Če je temu tako, pomeni, da obrok prejšnjega dne še ni prebavljen in bi vnašanje nove hrane le dodatno obremenilo telo. Zato je bolje, da počakamo na lakoto in šele nato pojemo prvi obrok. V nasprotnem primeru, če lakote ni kljub majhni večerji ali zajtrku, pomeni, da je agni nizek. Pomagamo si tako, da ga ‘prižgemo’ z malo pekočo predjedjo. Ta nam bo zbudila tek in pomagala prebaviti obrok. Te rešitve ne uporabljamo, če imamo močan apetit, težave s kislino, zgago, razjede v prebavnem traktu ali krvavitve.

Recept je enostaven. Narežemo tanek kolobar ingverja, ga rahlo posolimo in poporamo ter dodamo nekaj kapljic limete. Pojemo pred obrokom, kar bo pomagalo spodbuditi apetit in s tem prižgati prebavni ogenj.

Imate težave s prebavo? Ne veste katera hrana vam najbolj ustreza? Na ajurvedskem svetovanju prejmete celostne rešitve kako izboljšati vaše počutje in zdravje; lahko pa se priključite v šolo ajurvede in joge, kjer boste znanje razširili in poglobili.