Dišeč kardamom

Dišeč kardamomKardamom je ena izmed meni najljubših začimb. Njegov vonj in tipičen okus poživita sladice, tople napitke, praženo zelenjavo, kuhan riž, lečo in še bi lahko naštevala jedi, kamor ga pogosto dodajam. V trgovini dobimo kardamom v treh oblikah; kot posušen strok, kot majhna rjavo-črna semena, ki so skrita v stroku ali kot prah, ki je produkt mletja semen. Svoje značilnosti najdlje ohranijo ravno posušeni stroki, ki ščitijo majhna semena pred tem, da izgubijo aromo. Poleg znane zelene vrste, obstaja tudi strok, ki je črne barve. Oba spadata v družino rastlin, kamor se uvrščata tudi ingver in kurkuma.

Kadar pri kuhanju uporabljamo cele stroke, jih pred serviranjem poberemo iz jedi, saj celih strokov ne uživamo, če pa pojemo kakšno seme ne bo nič narobe. Kardamomov prah lahko dodajamo poljubno v vse jedi, je pa to tudi ena od sestavin znane mešanice začimb garam masala.

Iz kardamoma izdelujejo tudi eterično olje, ki stimulira um in srce ter prinese jasnost in veselje.

Ajurveda pripisuje kardamomu pomembne značilnosti

  • je digestiv
  • uporablja se pri nizki prebavni moči, napenjanju, vetrovom, krčem in bolečinam v črevesju
  • deluje proti hemoroidom
  • stimulira agni brez višanja principa pitta
  • čisti odvečno sluz v želodcu ter uravnava delovanje peristaltike črevesja
  • plodove lahko žvečimo ter tako osvežimo dah
  • pomaga ob slabosti in bruhanju
  • pomaga pri produktivnem kašlju, astmi in bolečem grlu
  • uporablja se pri bolečem in pekočem uriniranju
  • zvišuje seksualno moč
  • kuhamo ga v kavi, s čimer omilimo negativne učinke kofeina na nadledvično žlezo
  • kuhan v mleku nevtralizira učinke sluzenja mleka
  • njegov učinek je satvičen in pomaga uravnavati tok prane v telesu

Kardamom načeloma znižuje vse tri doše, torej vato, pitto in kapho; paziti moramo le, kadar je pitta doša v telesu že povišana in ga takrat ne uživamo. Ne uporabljamo ga tudi v primeru gastritisa ter rane na želodcu. Interakcije kardamoma z zdravili niso znane.

V šoli ajurvede in joge spoznavamo značilnosti tudi številnih drugih zdravilnih začimb in zelišč.

Bi se rad boljše spoznal, prehranjeval na način, ki je primeren tvoji konstituciji telesa (doši), rezerviraj termin za ajurvedsko svetovanje v živo ali prek skypa.