Blog
Ajurveda pravi, naj bi uživali lokalno, ekološko in sezonsko hrano. V zimskem času imamo na razpolago zelje, katerega lahko pripravimo malo drugače.

Ajurvedsko zelje

Pozimi raje uživam toplo hrano, saj me ta pogreje tudi od znotraj. Zelene, mrzle solate mi ne ustrezajo, še vedno pa rada pojem nekaj kar ima svež okus. Zelja, pa tudi ohrovta, je sedaj pozimi na pretek, zato si ga rada pripravim tudi za večerjo. Tako, na hitro.

Glede na ajurvedo so kuhanje in uživanje hrane v pozitivnem vzdušju bistvenega pomena za zdravo prebavo in dobro počutje. Zato odložimo tudi časopis, mobilni telefon ali tablico in se zavedajmo barv, vonja in okusa hrane, ki jo uživamo. Za spremembo odložimo tudi vilice in nož ter otipajmo in zaužijemo hrano s prsti. Tako jo bomo ‘pojedli’ z vsemi čutili in izdatno nahranili naš um in telo.

Hitro pripravljeno ajurvedsko zeljePečeno zelje ajurveda

Potrebujemo sledeče sestavine:

  • 0,5 kg svežega zelja ali ohrovta
  • 1 strok česna
  • svež ingver velikosti oreha
  • 2 žlici gheeja ali sončničnega olja
  • 5 celih klinčkov
  • 1/2 žličke semen orientalske kumine
  • 1/2 žličke gorčičnih semen
  • 1/4 žličke kurkume
  • 1/2 limete
  • sol
  • črni poper

Zeljne liste ločimo med seboj, jih operemo in odstranimo osrednji, trdi del. Več lističev hkrati zvijemo skupaj in narežemo na trakove. Česen in ingver olupimo in narežemo na tanke, majhne koščke. V ponvi segrejemo ghee ali olje in dodamo ingver, klinčke, orientalsko kumino, gorčična semena in pražimo, dokler semena ne pričnejo pokati. Nato dodamo zelje, česen, kurkumo in črni poper. Pražimo nekaj minut, nato pa znižamo ogenj in pokrijemo posodo. Občasno premešamo in dušimo še 15 minut. Šele na koncu solimo in ko je jed na krožniku dodamo nekaj kapljic soka limete. K temu receptu se dobro poda v pečici pečen topinambur ali hokaido buča.

Zelje ima karakteristike grenkega, trpkega, hladnega in pikantnega post prebavnega učinka. Je lahko, digestivno in dviguje prebavni ogenj. Zelje pripravljeno po zgornjem receptu je najboljši način priprave za osebe s kapha neravnovesjem. Osebe s pitta neravnovesjem naj iz recepta izpustijo česen, gorčična semena in klinčke. Osebe z vata neravnovesjem pa naj uživajo zelje v zmernih količinih, saj kljub vsemu lahko napihuje. Zelje ima blag diuretičen učinek.

Še ne veš katera doša prevladuje v tebi? Pridi na ajurvedsko svetovanje če pa te zanima več, pridi v šolo ajurvede in joge.