Blog
Sveže sestavine lokalno pridelane hrane so najboljše zdravilo. Če poznamo še svojo ajurvedsko formulo, kaj ustreza naši konstituciji, smo zmagali. Kaj si pa ti? Vata, pitta ali kapha?

Poletna juhica

poletna-juhicaJunija so tržnice polne čudovite zelenjave in danes sem kar padla v nakupovanje domačih, lokalnih dobrot. V cekarju se je znašel med drugim tudi mlad grah, koromač z zelenjem, mlada blitva, krompir kifeljčar, feferon in rdeča pesa. Vse sestavine obožujem, vem pa tudi, da v tej kombinaciji ustrezajo vata in pitta doši. Ker se je zjutraj na ajurvedskem svetovanju oglasila prijateljica in potožila, da ne ve kakšno juhico bi še skuhala, se je priložnost kar sama ponudila. Iz nakupljenih sestavin je nastala odlična poletna juhica!

Juhice zelo rada priporočam osebam z vata neravnovesji, ko je potrebno ogreti prebavni trakt, ga prečistiti in okrepiti zdravo črevesno floro. To storimo s primernim izborom zelenjave ter začimbami. Pri vata neravnovesjih tudi priporočam posebno črno sol, ki ima intenziven aromatičen okus in vsebuje žveplo – kala namak. Za prave gurmane!

Ajurvedski recept za poletno juhico

Ta recept bo najbolj ustrezal vata in pitta doši in bo nahranil dve duši. Potrebujemo sledeče sestavine:poletna-juhica

  • skodelico svežega graha
  • manjši koromač z zelenjem
  • dva krompirja kifeljčarja
  • štiri liste blitve
  • nekaj listov rdeče pese
  • manjši feferon
  • manjšo čebulo
  • 1/2 čajne žličke kurkume
  • 1/2 čajne žličke mešanice začimb sladki curry
  • poper
  • kala namak sol
  • 1 jušno žlico gheeja ali kokosovega olja
  • 1 jušno žlico oljčnega olja
  • sok 1/4 limete

Sestavine operemo, krompir, koromač, čebulo in feferon narežemo na manjše kocke, blitvo in liste rdeče pese na manjše lističe. Zelenje koromača nasekljamo. V kozico dodamo ghee in ko se ogreje še čebulo in krompirček. Oboje popečemo da se zmehča, dodamo poper, kurkumo in sladki curry ter zalijemo z nekaj tople vode. Dušimo 5 minut. Nato dodamo koromač in zalijemo s 3/4 litra vrele vode. Pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Na koncu dodamo še blitvo in liste rdeče pese in pustimo, da se zmehčajo. To traja približno še 3 minute. Šele ko je jed kuhana solimo s soljo kala namak, dodamo žlico oljčnega olja, sok limete in posujemo z zelenjem koromača.

Hitro pripravljeno in zelo okusno, najbolje za lahko polento večerjo v dvoje!

Če je naš prebavni sistem zdrav, sta tudi telo in um zdrava! Ajurveda pozna formulo kaj ustreza nam, kot posamezniku. Vabljeni na ajurvedsko svetovanje!