Blog
V hrani užijemo premalo grenkega okusa, saj večinoma uživamo sladke, slane in morda kisleobroke. Z ohrovtom pridobimo tudi ta okus, ki bo odličen za lahek popraznični obrok.

Ajurvedski recept za ohrovt

Rižota ohrovt in porAjurveda zagovarja, da uživamo hrano, ki je lokalna, sezonska in ekološka. V zimskem letnem času sem na ekološki tržnici našla med drugim tudi ohrovt, katerega sem želela pripraviti z rižem. Pravega recepta nisem našla, zato sem večkrat poizkusila in prišla do prav zanimive kombinacije. V ajurvedi velja, da zelenolistna zelenjava vsebuje trpek in grenak okus, slednji učinkuje na jetra in jih čisti. Čeprav je najboljši letni čas za čistilne tehnike pomlad, zmerno uživanje ohrovta pozimi, sploh če imamo v osnovi pitta konstitucijo ali neravnovesje, ne bo škodilo. Pomembno je tudi, da ga uživamo toplo pripravljenega, s toplimi začimbami in nekaj maščobe. Ker v hrani na splošno užijemo premalo grenkega okusa in preveč sladkega in slanega, si le popestrite jedilnik tudi s to zelenjavo. To bo tudi idealna jed po obilni božični ali silvestrski večerji. Sledeč recept bo z dodatkom toplih začimb in zelenjave deloval uravnoteženo na vse tri doše. To bo zelo lahka jed, ki jo užijemo samostojno ali kot prilogo.

Ajurvedski recept za ohrovt z rižem

Za dva obroka potrebujemo sledeče sestavine:

  • manjšo glavo ohrovta (velikosti ene pesti)
  • manjši por
  • 3/4 skodelice riža
  • košček ingverja
  • strok česna
  • 1/2 žličke orientalske kumine
  • 1/2 žličke kurkume v prahu
  • žlica gheeja
  • ščepec soli in popra
  • 3 dcl vroče vode, v kateri smo kuhali suhe začimbe (zelena, korenček, čebula, peteršilj)

Zelenjavo operemo, ohrovt narežemo na manjše lističe, por na kolute, ingver in česen pa sesekljamo. Na olju ali gheeju prepražimo najprej orientalsko kumino in ingver ter po minuti dodamo kurkumo in vso ostalo zelenjavo, torej ohrovt, por in česen. Pečemo 5 minut in sproti mešano ter dodamo riž. Zalijemo z vročo vodo, v kateri smo prej namakali suhe začimbe (zelena, korenček, čebula, peteršilj). Na nizkem ognju kuhamo približno 20 – 25 minut, po potrebi dodajamo vročo vodo. Solimo na koncu, ko je jed že pripravljena. Na koncu lahko dodamo še nekaj gheeja.

Več o ajurvedi in individualni prehrani za vaše telo boste izvedeli na ajurvedskem svetovanju, lahko pa se priključite šoli ajurvede in joge, kjer se boste naučili principov ajurvede za samozdravljenje.