Blog
Bezeg se v Evropi uporablja že stoletja predvsem za dihalne poti in dvig imunskega sistema. Poglejmo še kakšne so njegove ajurvedske lastnosti.

Carski praženec z bezgom in akacijo

Ajurvedski recept carski praženec bezegBezeg spada med zelo priljubljene in aromatične cvetove, ki se uporabljajo v primeru prehlada, vročine, bolečega grla, kašlja, bronhitisa, astme, alergij, vnetij v ustih in grlu, težav s kožo, artritisa, prebavnih težav in visokega holesterola. Z vidika ajurvedske medicine imajo cveti sledeče lastnosti: okus je rahlo grenek in pekoč, energija je hladna, post prebavni učinek je pekoč. Deluje na plazmo, kri, mišice in maščobno tkivo, na dihalne poti (pranavahasrota) imunski, prebavni in krvni sistem ter sečila. Učinek na vse tri doše je nevtralen, torej uravnava vata, pitta in kapha došo.

Cveti v spomladanskem času, takrat ga nabiramo z namenom priprave sladkih sirupov ali ga sušimo za kasnejšo pripravo čajev. Uporabni so tudi plodovi, kateri pa imajo nekoliko drugačne ajurvedske lastnosti kot cvetovi.

Ajurvedski recept – carski praženec z bezgom in akacijo

Banana in akacijevi cvetovi v tem receptu prispevajo sladek okus. Banana doda še rahlo kisel okus, ki deluje stimulativno in obogati ta praženec, tako da ne potrebujemo ničesar drugega več!

Za dve osebi potrebujemo sledeče količine:

  • 1 skodelica pirine polnozrnate moke
  • 2 (ravni) žlici čičerikine moke
  • 1/2 čajne žličke kardamoma v prahu
  • 1/2 čajne žličke vanilije v prahu
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/2 skodelice radenske
  • 1 skodelica pirinega mleka
  • 2 šopka bezgovih cvetov
  • 1 vejica akacijevih cvetov
  • 2 manjši zreli banani
  • 1 žlica kokosovega olja

Akacijeve cvetove potrgamo z vejice in jih skupaj z bezgovimi cvetovi dobro operemo ter odcedimo. Banani narežemo na kolesca. V skledi zmešamo najprej suhe sestavine, ki jim nato dodamo še pirino mleko in na koncu radensko, da dobimo srednje tekočo zmes. V ponvi segrejemo olje in vlijemo pripravljeno zmes. Po vrhu potresemo bezgove in akacijeve cvetove ter banano. Pečemo toliko časa, da robovi postanejo suhi, približno 2- 3 minute, nato obrnemo in pečemo še nadaljnjih 5 minut. Razrežemo na manjše kose in postrežemo.

Kombinacija sledečih sestavin bo ugodno vplivala na vata in pitta došo, kapha doša pa lahko iz recepta izpusti banano.

Recept kreiran v sodelovanju z Madhura Vita.